CV gastronomia, czyli jak napisać życiorys zawodowy dla pracownika branży gastronomicznej?

Praca w gastronomii jest wymagająca. Jeśli szukasz posady jako pracownik restauracji, koniecznie stwórz profesjonalne CV. Nie wiesz jednak, jak zrobić to dobrze? Zastosuj nasz przykładowy wzór CV do gastronomii. W tym artykule dostarczymy Ci informacji potrzebnych do stworzenia skutecznego życiorysu zawodowego, który pomoże Ci wyróżnić się na tle innych kandydatów.

CV gastronomia - dowiedz się:

cv kucharza

Chcesz CV, które pomoże znaleźć Ci prace?

Co powinno zawierać CV kucharza i kelnera?

Życiorys zawodowy pracownika obsługi restauracji jest jak menu, które prezentuje ofertę lokalu w ciekawy sposób. Jeśli przeglądasz oferty pracy w gastronomii i starasz się wyróżnić na tle innych kandydatów, koniecznie potrzebujesz dobrego CV. Konkurencja w tej branży jest duża, wiele osób obecnie ma doświadczenie w gastronomii. Dlatego, aby rekruter zaprosił akurat Ciebie na rozmowę kwalifikacyjną, musisz się wyróżnić. Twoją szansą jest przygotowanie Curriculum Vitae. Jednak jak to zrobić? Zacznij tworzyć CV do restauracji od danych personalnych, w których zawrzesz swoje imię i nazwisko, telefon, adres e-mail oraz opcjonalnie miejsce zamieszkania. To podstawowe informacje identyfikacyjne, które umożliwią rekruterowi kontakt z Tobą.

Wzór CV gastronomia – zawartość i odpowiednia kolejność sekcji

Aby nie zostać odrzuconym na starcie, należy stworzyć CV zgodne z wymogami rekrutacyjnymi, dlatego poświęć najwięcej uwagi zawartości. Jakie rubryki zawrzeć?

cv do gastronomii

CV kucharz – podsumowanie zawodowe

Umieszczając podsumowanie zawodowe w CV, zyskujesz profesjonalny dokument, na który z pewnością zwróci uwagę niejeden pracodawca. W tej części odpowiedz na najważniejsze pytania rekrutera, m.in.

  • Czym się zajmujesz i jak szerokie masz doświadczenie?
  • Co Cię wyróżnia? Jakie masz osiągnięcia?
  • Gdzie szukasz pracy i jakie cele chcesz osiągnąć?

Zakres obowiązków w gastronomii, czyli jak opisać doświadczenie w CV?

Twoje obowiązki jako pracownik restauracji różnią się w zależności od stanowiska. Jeśli jesteś kucharzem umieść kwalifikacje w zawodzie, takie jak:

  • przygotowywanie dań z menu zgodnie z recepturami,
  • uczestnictwo w tworzeniu nowych przepisów,
  • kontrolowanie stanu magazynu,
  • szkolenie kelnerów w zakresie menu.

Jeżeli pracujesz jako kelner, w doświadczeniu zawodowym w CV wpisz następujące obowiązki:

  • obsługa gości restauracji,
  • dbałość o wygląd lokalu,
  • ścisła współpraca z kucharzami.

Chcesz CV, które pomoże znaleźć Ci prace?

Umiejętności w CV gastronomia, które są najważniejsze?

Praca w gastronomii nie należy do najłatwiejszych, dlatego pracodawcy zwracają szczególną uwagę na umiejętności potencjalnych pracowników. Zawrzyj tutaj wymagania z ogłoszenia o pracę. Dzięki temu rekruter odniesie wrażenie, że spełniasz jego warunki i wtedy chętniej zaprosi Cię na rozmowę kwalifikacyjną.

CV gastronomia – wzór sekcji wykształcenie i dodatkowe szkolenia

W swoim życiorysie wpisz szkołę gastronomiczną i wszelkie kursy, które ukończyłeś. Dodatkowe szkolenia pokażą potencjalnemu pracodawcy, że interesuje Cię Twój zawód i chcesz nieustannie poszerzać swoje kompetencje. Jeżeli byłeś na stażu np. za granicą, koniecznie wspomnij o tym w swoim CV do pracy w gastronomii.

cv gastronomia

Przykładowe CV gastronomia – życiorys dla kucharza

DANE OSOBOWE

 

Jan Kowalski

Tel: 789 123 456

[email protected]

Warszawa

 

PODSUMOWANIE ZAWODOWE

 

Jestem doświadczonym kucharzem z ponad 8-letnim stażem pracy w renomowanych restauracjach. Specjalizuję się w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej, dbając o najwyższą jakość dań oraz estetykę podania. Posiadam umiejętność zarządzania zespołem, organizacji pracy na kuchni oraz kontroli jakości produktów. Szukam nowych wyzwań w dynamicznym środowisku gastronomicznym.

 

DOŚWIADCZENIE

 

Kucharz

Restauracja „Smak Tradycji” Warszawa

05.2020 – obecnie

  • Przygotowywanie dań kuchni polskiej i europejskiej zgodnie z wysokimi standardami
  • Zarządzanie zespołem pomocników kuchennych
  • Kontrola jakości składników i przestrzeganie norm sanitarnych
  • Współpraca z dostawcami i negocjowanie cen produktów

Pomocnik kucharza

Restauracja „Mediterraneo” Warszawa

03.2016 – 04.2020

  • Przygotowywanie składników i pomoc w gotowaniu
  • Dbanie o czystość stanowiska pracy
  • Wsparcie kucharzy w realizacji zamówień

UMIEJĘTNOŚCI

  • Doskonała znajomość technik kulinarnych
  • Umiejętność pracy pod presją czasu
  • Kreatywność w tworzeniu nowych dań
  • Zarządzanie zespołem kuchennym
  • Dobra organizacja pracy
  • Znajomość zasad HACCP

WYKSZTAŁCENIE

 

Technikum Gastronomiczne, Warszawa

Kierunek: Technik żywienia i usług gastronomicznych

2012 – 2016

 

SZKOLENIA

  • Szef kuchni – szkolenie rozszerzone
  • Zarządzanie sprzedażą w gastronomii – kurs podstawowy

ZAINTERESOWANIA

  • Eksperymentowanie z nowymi smakami i technikami kulinarnymi
  • Podróże kulinarne i odkrywanie regionalnych specjałów
  • Organizowanie warsztatów gotowania

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez (nazwa firmy) w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

List motywacyjny gastronomia – warto go dołączyć?

List motywacyjny to dodatek do CV, który warto dołączyć, aplikując do pracy w gastronomii. W tej branży panuje duża konkurencja, dlatego warto maksymalnie wyróżnić się na tle innych kandydatów. Uzasadnij powody, dla których warto zatrudnić akurat Ciebie. Pamiętaj jednak, aby nie powielać informacji z gotowego życiorysu, tylko rozszerzyć je o sukcesy zawodowe, znajomość branży, a także zainteresowania.
przykładowe cv gastronomia

W tym artykule zamieściliśmy jedynie przykładowe CV gastronomia. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności graficznych czy formatowania, skorzystaj z naszego Kreatora CV. Dzięki niemu stworzysz profesjonalny dokument aplikacyjny. Życzymy powodzenia w poszukiwaniu zatrudnienia!

Chcesz CV, które pomoże znaleźć Ci prace?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *